Wat is het Panel Deurbeleid Utrecht?
Het Panel Deurbeleid Utrecht is een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht, de Politie, De Koninklijke Horeca Nederland en Art.1 Midden Nederland. Deze partijen zetten zich ervoor in om onterechte weigering en discriminatie aan de deur van horecagelegenheden van Utrecht te voorkomen. Het panel beoordeelt het deurbeleid van individuele horecaondernemers en heeft de taak om meldingen over vermeende onterechte weigeringen in de Utrechtse horeca te onderzoeken.
Wat is deurbeleid?
De Utrechtse Horeca werkt met deurbeleid. Dat betekent dat een horecazaak huis- en gedragsregels heeft. Die regels zijn er voor de veiligheid van gasten en medewerkers. Wie zich er niet aan houdt, kan de deur worden gewezen. Uitgangspunt is dat het deurbeleid helder, controleerbaar en herkenbaar is. Elke horecaondernemer mag zelf bepalen wie hij wel of niet binnen laat in zijn zaak, mits dit géén discriminerende eisen zijn. Hij mag bijvoorbeeld wel eisen stellen op het gebied van kleding, lidmaatschap en gedrag. Die huisregels moeten duidelijk op papier staan en ergens hangen waar elke bezoeker ze kan zien.
Welke eisen mag de horecaondernemer wel stellen?
Bij keuzes die aan de deur gemaakt worden gemaakt staat de veiligheid van gasten en medewerkers voorop. De horecaondernemer is verantwoordelijk voor de formulering van zijn deurbeleid en voor de hantering ervan. Hij/zij is dus vrij om te bepalen wie hij wel of niet binnen zijn bedrijf toelaat, mits dit is vastgelegd in het deurbeleid en dit deurbeleid transparant en controleerbaar is. De horecaondernemer mag wel eisen stellen om: De veiligheid van de gasten en medewerkers te waarborgen;
– De orde en veiligheid in het bedrijf te garanderen;
– De goede naam van het bedrijf te behouden en de continuïteit van het bedrijf te waarborgen;
– Overeenkomsten met bijvoorbeeld brandweer en vergunningen na te komen. De horecaondernemer mag eisen stellen aan: Eisen aan de kleding (kledingvoorschriften moeten omschreven zijn en kenbaar worden gemaakt);
– Eisen aan het gedrag;
– Eisen aan de kredietwaardigheid. De ondernemer vermeldt de toelatingseisen in de huis- en gedragsregels.
Welke eisen mag de horecaondernemer niet stellen?
Bij keuzes die aan de deur gemaakt worden gemaakt staat de veiligheid van gasten en medewerkers voorop. De horecaondernemer is verantwoordelijk voor de formulering van zijn deurbeleid en voor de hantering ervan. Hij/zij is dus vrij om te bepalen wie hij wel of niet binnen zijn bedrijf toelaat, mits dit is vastgelegd in het deurbeleid en dit deurbeleid transparant en controleerbaar is. Niet-acceptabele eisen zijn onder andere: Het vaststellen van een maximum aantal toe te laten personen van een bepaald ras, bepaalde huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming; Het ontzeggen van toegang aan leden van een ander ras, andere huidskleur, afkomst e.d. vanwege opvattingen of voorkeuren van overige gasten; Elke andere vorm van discriminatie.
Het kan zijn dat de portier vooroordelen mee laat wegen bij deze beslissing. Denk je dat jij onterecht geweigerd bent? Neem dan contact op met het Panel Deurbeleid Utrecht.
Wat is de rol van een portier?
Een portier houdt toezicht op binnenkomende bezoekers en voert het beleid aan de deur van de horecagelegenheid. Hij of zij kan personen de toegang weigeren tot het gebouw of een feest. Sommige portiers zullen bezoekers fouilleren alvorens deze binnen te laten, om te voorkomen dat harddrugs of wapens mee naar binnen worden genomen. Een andere taak van een portier is het (tijdig) signaleren en op gepaste wijze verwijderen van ongewenste bezoekers in overeenstemming met de beleidsrichtlijnen van een (horeca)organisatie. Omdat één van de taken van portiers is om veiligheid in de club of kroeg te waarborgen, mogen sommige bezoekers niet naar binnen. Het kan echter zijn dat de portier vooroordelen mee laat wegen bij deze beslissing. Denk je dat jij onterecht geweigerd bent? Neem dan contact op met het Panel Deurbeleid Utrecht.
Wat zijn voorbeelden van onterechte weigering?
Het is niet altijd meteen duidelijk of een weigering onterecht is. Er zijn bepaalde situaties waar bij je je kunt afvragen of de portier goed gehandeld heeft.
Bijvoorbeeld:
– Als je wel voldoet aan de huisregels van de horecagelegenheid, maar toch wordt geweigerd.
– Er wordt een reden gegeven van weigering die niet juist is of niet relevant is. Bijvoorbeeld: “het is al te druk binnen”. Terwijl de mensen na jou in de rij wel naar binnen mogen.
– Er wordt geen reden gegeven waarom je niet naar binnen mag en anderen mogen wel naar binnen.
– Jij mag als enige van een groep vrienden niet naar binnen.
Wat kan ik doen als ik onterecht geweigerd ben?
Als je geweigerd bent bij het uitgaan en je denkt dat dit onterecht is, kan je contact opnemen met het Panel Deurbeleid Utrecht. Doe dit binnen vijf dagen, zodat zowel jij als de portier nog weten wat er is gebeurd. Wanneer de club of kroeg niet is aangesloten bij het Panel Deurbeleid Utrecht, kan je contact opnemen met het antidiscriminatiebureau Art.1 Midden Nederland.
Wat gebeurt er dan als ik een klacht indien?
– Jij, de ‘geweigerde’, moet je klacht binnen vijf dagen schriftelijk indienen bij het Panel (gebruik bijv. het meldingsformulier op deze website).
– De betrokken horecaondernemer wordt ingelicht.
– Het Panel verwijst je binnen twee weken door naar het horecaspreekuur van de betrokken ondernemer. Hier is, als je dat wilt, een bemiddelaar van het Panel bij.
– Als je geen gebruik wilt maken van het spreekuur, of je komt er tijdens het spreekuur met de horecaondernemer niet uit, dan neemt het Panel de klacht verder in behandeling en stelt een onderzoek in.
– Uiterlijk zes weken na het indienen van de klacht hoor je tot welk oordeel het Panel is gekomen. Tot nu toe zijn alle binnengekomen klachten naar tevredenheid van klager en horecaondernemer opgelost, bijvoorbeeld door middel van een goed gesprek.